نمایشگاه مجازی جاده ابریشم

اصطلاح «جاده‌های ابریشم» به شبکه وسیعی از راه‌های ارتباطی و تجاری زمینی و دریایی اطلاق می‌شود که خاور دور، آسیای مرکزی، شبه قاره هند، فلات‌های ایران و آناتولی، قفقاز، شبه جزیره عربستان و منطقه مدیترانه و اروپا را به هم متصل می‌کند. . حرکت بی‌وقفه مردم و کالاها در این مسیرها منجر به انتقال و تبادل بی‌سابقه دانش، عقاید، باورها، آداب و رسوم و سنت‌ها در طول سه هزار سال شد. این مبادلات مسالمت آمیز بین شرق و غرب، که عمیقاً فرهنگ های امتداد جاده های ابریشم را شکل داده و غنی کرده است، درس های ارزشمندی برای جوامع معاصر در مورد پتانسیل گفتگوی بین فرهنگی دارد.

یونسکو در راستای مأموریت خود برای ترویج درک متقابل، مدارا، آشتی و صلح از طریق گفتگو، پروژه راه ابریشم را در سال 1988 راه اندازی کرد. یونسکو با همکاری نزدیک با تعدادی از شرکای معتبر بین المللی، طیف وسیعی از فعالیت ها (مانند مطالعات میدانی) را سازماندهی کرد. سمپوزیوم ها، نشریات، و غیره برای افزایش درک ما از تعاملات فرهنگی پویا که هویت ها و میراث های متنوع مردمان مربوطه را شکل داده است.

نمایشگاه مجازی جاده ابریشم برای جمع آوری و انتشار فرهنگ و هنر به نفع متخصصان دانشگاهی، فرهنگی و هنری راه اندازی شده است

یونسکو برای استفاده کامل از حجم عظیمی از مواد انباشته شده در طول این پروژه بلندپروازانه، اخیراً یک ابتکار آنلاین جدید به نام پلتفرم آنلاین جاده ابریشم را برای جمع آوری و انتشار این دانش ارزشمند به نفع متخصصان دانشگاهی، فرهنگی و هنری راه اندازی کرده است. در این پروژه جوامع منطقه ای و محلی بیش از 55 کشور جهان با به اشتراک گذاری و تبلیغ آرشیوهای جاده ابریشم، انتشارات، عکس ها و اسناد سمعی و بصری خود در این تلاش جمعی مشارکت خواهند داشت.

علاوه بر این، انتظار می‌رود این پلت فرم با ایجاد ظرفیت‌های ملی برای صنایع فرهنگی و گردشگری، و افزایش دید مکان‌های تاریخی، رویدادهای فرهنگی، جشنواره‌ها و سنت‌های بی‌شماری که در امتداد جاده‌های تاریخی ابریشم فراوان هستند، به توسعه پایدار در این کشورها کمک کند.

موزه ملی ایران به عنوان نماینده ایران در این پروژه،  ۱۹ شیء شاخص این موزه را برای نمایشگاه مجازی جاده ابریشم با همکاری یونسکو انتخاب کرده است . دیجیتال سازی این اشیاء در بهمن ماه 1399 توسط میراث آرکا انجام و در اختیار یونسکو قرار گرفت.