سامانه بازدید مجازی پایگاه جهانی چغازنبیل
زیگورات دوراونتاش (آشوری: Dūr Untaš؛ ایلامی: Āl Untaš dNapiriša) که بیشتر با نام چُغازَنبیل شناخته میشود، نیایشگاهی باستانی است که حدود ۱۲۵۰ پیش از میلاد در تمدن ایلام ساخته شد. این زیگورات، بنای مرکزی محوطه باستانی بهجای مانده از مجموعهی ایلامی دوراونتاش است که نزدیک شوش در استان خوزستان قرار گرفته. چغازنبیل در سال ۱۹۷۹ میلادی به عنوان اولین اثر تاریخی از ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو جای گرفت و معماری منحصر به فرد آن، در کنار زیگوراتهای کشف شده در میان رودان، برای باستانشناسان و علاقهمندان به تاریخ و میراث فرهنگی جهانی شناخته شده است.
ال اونتاش (Al Untash به ایلامی / دوراونتاش DurUntsh به اکدی) نام باستانی شهری است که امروزه به عنوان چغازنبیل میشناسیم. این شهر به دستور اونتاش ناپیریشا، پادشاه قدرتمند ایلامی در چهارده قرن پیش از میلاد ساخته شده، به همین دلیل نام آن را الاونتاش یعنی شهر اونتاش نامیده اند. شهر از سه حصار (حصار بیرونی، حصار میانی وحصار درونی) تشکیل و در مرکز درونی ترین حصار، زیگورات شهر بنا شده است. علاوه بر زیگورات، در جای جای مختلف شهر، معابد و ساختمانهای آئینی، مسکونی، مهندسی و آرامگاهی نیز ساخته شده است.
کاوش در چغازنبیل از سال 1935 میلادی توسط هیئت فرانسوی مستقر در شوش آغاز شد و عمده کاوش ها به سرپرستی رومن گیرشمن از سال 1951 تا 1962میلادی انجام گرفت.

در مرکز شهر، بزرگترین معبد که همان زیگورات است، قرار دارد. زیگورات چغازنبیل در دو مرحله ساخته شده است. در مرحله اول فقط یک حیاط مربع با اتاقهایی در اطراف حیاط بوده است. ورودی این اتاقها به حیاط مرکزی باز میشدند. در مرحله دوم، ورودیهای اتاقها را مسدود کردند و طبقات دوم، سوم و چهارم را به صورت حجمهای تو پر خشتی از کف حیاط مرکزی ساختند. پی هر سه این طبقات بر حیاط مرکزی قرار دارند. راه دسترسی به اتاقهایی که قبلا ورودی آن از حیاط مرکزی بود، نیز از سقف طبقه اول و با کمک پلکان بوده است. بر روی طبقه چهارم نیز، معبد اعلی را ساختند.
احتمالا زیگورات در زمان رونق شهر، حدود 52 متر ارتفاع داشته که متاسفانه امروز فقط دو طبقه و نیم از آن به ارتفاع 25 متر از سطح زمین باقی مانده است.
خلق تصاویر پانوراما که دارای نمایش جذاب و واقعی از سایتهای باستانی است. یک نوع مستندسازی علمی و دقیق محسوب می شود
پایگاه جهانی چغازنبیل در همین راستا با دیجیتالی کردن نمایشها و ایجاد محتوای های گرافیکی در تلاش است دسترسی آسان و رایگان را به همه علاقمندان به این مجموعه تاریخی فراهم نماید. در پروژه بازدید مجازی پایگاه جهانی چغازنبیل شرکت میراث آرکا با استفاده از ابزارهای دیجیتالی تمامی فضاهای شهر باستانی دورانتاش را به صورت پانوراما عکاسی و در نهایت سامانه بازدید مجازی این پایگاه را تهیه کرده است.
در این سامانه بازدیدکننده می تواند به صورت مجازی به واقعیت موجود در این محوطه پی ببرد. علاوه بر این باستان شناسان و پژوهشگران با چنین راهکارهایی، میتوانند در آینده بدون حضور در سایت، تمام نقاط محوطه را با جزئیات دقیق و سه بعدی مشاهده نمایند و تحلیل های خود را با کمک این تصاویر به خوبی انجام دهند. خلق تصاویر پانوراما که دارای نمایش جذاب و واقعی از سایت های باستانی است. یک نوع مستندسازی علمی و دقیق محسوب میشود. از مهمترین ویژگی های این روش، می توان کیفیت بالا و مشاهده دقیق را برشمرد که به همین علت بازدیدکننده می تواند جزییات فضاها را مشاهده نماید و با استفاده حرکت چرخشی 360 درجۀ آن، به خوبی با ویژگی های محوطه ها آشنا شوند.

