صنایع دستی در بستر دیجیتال

متن پیش رو برگرفته از سخنرانی محمد یاری در روز جهانی صنایع دستی در رویداد صدف(گفتگوی صنایع دستی و فناوری) که در کاخ نیاوران برگزار شد، می باشد

امروزه به هر جا نگاه کنیم اثرات دیجیتالی شدن رو مشاهده می کنیم و باید توقع داشته باشیم که تجارت هم تحت تاثیر عصر دیجیتال قرار بگیره. در زمانه‌ای که جریان‌های دیجیتال سهم زیادی از تجارت و رشد اقتصادی را تحت فرمان خودش درآورده‌، مدیران اجرایی باید پاسخگوی سؤالات جدیدی باشند!

 جهانی‌ شدن که روزگاری بر مبنای تجارت کالاها و بازارهای مالی فرا مرزی سنجیده می‌شد، امروزه به طرز اجتناب‌ناپذیری با مبحث دیجیتال‌سازی درهم تنیده شده. انتقال لحظه‌ای جریان‌های عظیم داده و اطلاعات و توانایی این شبکه‌های تودرتوی دیجیتال در مرتبط ساختن هر چیز و هر کس در هر مکان، شرکت‌ها را ناگزیر ساخته تا از نو به مفهوم جهانی بودن فکر کنند.

دنیای دیجیتال و فضای مجازی با ویژگی دسترسی آسان افراد جامعه همراه با سرعت بالای انتشار آن به فرصتی برای تاثیر گذاری اهداف فرهنگی و تبلیغی هر جامعه نیز تبدیل شده است قدرت و گسترش دنیای دیجیتال برکسی پوشیده نیست، به طوری که امروزه از آموزش تا خرید و سرگرمی انسانها در بستر دیجیتال رخ می دهد و فاصله گرفتن از این فضا موجب نابودی و حذف خواهد شد.

صنعت ها و برندهای بزرگی چون Nike با اینکه بزرگترین صنعت لوازم و پوشاک ورزشی در جهان بوده، دنیای دیجیتال را فراموش نکرده و همراه با تغییر سبک زندگی و ذائقه مخاطب، خود را به روز کرده و وارد فضای مجازی شد و دائم در حال تولید محتوای جذاب برای حفظ و افزایش مخاطبین خود است چون می‌داند صنعتش هرچند بزرگ و قدرتمند اگر به شیوه سنتی ادامه دهد، نابود خواهد شد!

میراث فرهنگی و صنایع دستی ایران که از عناصر هویت ساز و محوری در رشد و توسعه‌ی فرهنگی و اقتصادی جامعه است، متاسفانه از حضور و درخشش در دنیای دیجیتال جا مانده است.

حال ما برای نشان دادن اصالت فرهنگ و هنر ایرانی در دنیای دیجیتال چه کرده ایم؟!

آیا مخاطبین و علاقمندان هنر و فرهنگ ایرانی، هنوز به سبک سنتی زندگی می کنند و در دنیای مجازی حضور ندارند؟!

آیا زمان به رخ کشیدن و صادرات فرهنگ و هنری که تحریم ناپذیر است، به جهانیان نرسیده است؟!

صنایع دستی ایران از عناصر هویت ساز و محوری در رشد و توسعه‌ی فرهنگی و اقتصادی جامعه است

ساده ترین و موثرترین راه برای رشد و گسترش فرهنگ و هنر ایرانی تولید محتوای دیجیتال است. خوشبختانه چندسالی هست که تجارت الکترونیک صنایع دستی شروع شده ولی محتواهایی که باعث رونق آن گردد بسیار اندک است. بنده بر اساس تجربه ای که در زمینه تولید محتوای دیجیتال دارم، چند محتوای جذاب و موثر  برای حوزه صنایع دستی پیشنهاد دارم:

تور مجازی کارگاه صنایع دستی

کارگاه های صنایع دستی و هنرهای سنتی میراث ناملموس، میراث صنعتی و میراث فرهنگی ما محسوب می شوند اما متاسفانه به دلیل بی توجهی ها، بخشی از کارگاه از بین رفتند و ما اطلاعاتی از کارگاه ها نداریم. ما باید کارگاه های اصیل صنایع دستی رو حفظ و ثبت کنیم تا آیندگان از این مواریث استفاده کنند. یکی از راحت ترین و در حین حال جذابترین روش ها برای ثبت کارگاه ها، تهیه تور مجازی از اونها است. در این تصاویر 360 درجه فضای معماری کارگاه، تجهیزات و وسایل مورد نیاز استادکار، نمونه های اولیه آثار و نمونه های نهایی صنایع دستی در کنار هم قابی ماندگار از میراث صنعتی ما ایجاد می کنند که می توان آن را یک موزه مجازی نامید و این محتوا می تواند بستری بر خلق ایده های جدید نیز باشد. قفثص در تور مجازی کارگاه های صنایع دستی از امکانات چند رسانه­ای مانند صدا استاد، صدای محیط، موسیقی، متن، مدل سه بعدی برای اثربخشی بیشتر استفاده کرد و در نهایت این محصول را به فضای آنلاین متصل کرد.

مختصرا این رو بگم تهیه تور مجازی سه کارکرد اصلی میتونه برای ما داشته باشه

  • دسترس پذیری:  در این شیوه کاربران در هر مکان و زمانی می­توانند از بخش­های مختلف کارگاه های صنایع دستی بازدید کنند.
  • آموزش: این تورهای مجازی به عنوان مکمل­های آموزشی در مدارس، دانشگاه و موسسات فرهنگی، یادگیری را آسان می­کند، کاربران مجازی با ایجاد یک تجربه تعاملی، تصاویر و اطلاعات را بر اساس نیاز خود انتخاب می­کنند و این شخص سازی منابع کمک موثری در آموزش و مدیریت این منابع فرهنگی دارند.
  • حفاظت : مجازی سازی به عنوان یکی از ابعاد گوناگون حفاظت، اهمیت نگه داری این مواریث رو بیشتر نمایان می کند.

مدل سه بعدی صنایع دستی

تصاویر اغلب بیش از کلمات اطلاعات به ما مید هند.  با نشان دادن عکس های عالی از صنایع دستی، مشتریان با آگاهی بیشتری محصول را خرید کرده و محصولات را کمتر پس می دهند. با یک عکس عالی از محصول تغییر نظر مشتری در فرآیند خرید به خوبی حس می شود به همین دلیل است که عکاسی خوب از محصولات ضروری است. مشتریان دوست دارند محصولات را با جزئیات ببینند. آنها ترجیح می دهند قبل از خرید محصولات را لمس کنند. با مدل سه بعدی از محصول ، بازدیدکننده شما تصویری بسیار کامل و دقیق از محصولات شما دریافت می کند. این ویژگی یک تجربه خرید تقریباً ملموس ایجاد می کند. با تهیه مدل سه بعدی آثار صنایع دستی اجازه دهید محصولات شما بچرخند و از هر طرف مشاهده شوند و تجربه کاملی را برای مشتریان خود ایجاد کنید. نتیجه؟ بازدیدکنندگان تمایل دارند سریعتر سفارش دهند و تعداد بازگشت محصولات کاهش می یابد.

موزه مجازی صنایع دستی

پیشینه صنایع دستی ایران ایجاب میکند، امکاناتی فراهم شود تا عموم مردم به بهترین و ساده ترین شکل، اطاعات دقیق و جذاب از صنایع دستی و هنرهای سنتی ایران بدست آورند. یکی از این شیوه ها، طراحی و تولید موزه مجازی است. با ایجاد موزه مجازی تمامی افراد به صورت دقیق و سه بعدی با انواع صنایع دستی آشنا می­شوند. در واقع موزه مجازی صنایع دستی است با محوریت علم و فناوری های کهن جهت ارائه ی دستاوردهای علمی و هنری پیشینیان با زبانی ساده و روان در قالب محتوای دیجیتالی که عالقمندان داخلی و خارجی بتوانند با ماهیت صنایع دستی و هنرهای دستی ایران در گذر تاریخ آشنا شوند.

در موزه مجازی  با ایجاد فضای نمایش و امکان ارائه جزئیات اثر، امکانات جدیدی را برای معرفی آثار صنایع دستی ایجاد میکنیم این امکان با توسعه و تنوع در فضاهای جدید نمایشگاهی می‌تواند خلاء موجود در زمینه کمبود فضا برای نمایش آثار را برطرف میکند .از امکانات این موزه می توان به، امکان بزرگنمایی آثار، اطلاعات موثق، جستجو بر اساس زمان و موقعیت جغرافیایی و سایر مولفه ها، تورهای مجازی، ایجاد کلکسیون شخصی از آثار مورد علاقه مخاطب و اشتراک آن با سایر افراد در دنیای مجازی، اشاره کرد.

  • موزه مجازی ارتباط با موزه­های خارج از ایران را تسهیل می­کند. به راحتی با این نوع گالریها می­توان نمایشگاه­های مشترک بین المللی ایجاد کرد.
  • موزه مجازی دسترسی آسان و سریع به اطلاعات موثق را برای مخاطب ایرانی و خارجی فراهم می‌آورد.
  • ایجاد موزه مجازی هزینه های بسیار پایینی نسبت به نمایشگاه­های فیزیکی دارد.
  • ایجاد فرصت­های برابر
  • ملموس‌کردن و عینی‌ساختن یادگیری
منتشر شده در : آگوست 22nd, 2024 / دسته بندی: تجهیزات و فناوری ها, تور مجازی, موزه /

برای دریافت آخرین مطالب ایمیل خود را ثبت کنید

تلفیق فرهنگ و هنر با فناوری

پیام شما ارسال شد، با تشکر از شما.
خطایی رخ داده است، لطفا دوباره تلاش کنید.